הרשומה הבאה מבוססת על הרצאתו של ד"ר דן הרמן, מתוך כנס האסטרטגיה והארגון שהתקיים במכללה למנהל. נושא ההרצאה היה: "מדוע ארגונים משנים אסטרטגיה לעיתים כל כך קרובות, וכיצד זה משפיע על התיפקוד של הארגון". אני ברשותכם, העדפתי לקרוא להרצאה: "הכירו את האסטרטגיה החדשה (לטווח הקרוב…)". ההרצאה היתה מאוד מעניינת, מחדשת, והפילה אצלי כמה אסימונים.
אז מהי בעצם טענתו המרכזית של ד"ר דן הרמן? לפי הרמן, הזמנים שלנו כיום הם דינאמים מאי פעם, ולכן, האסטרטגיה שאצל הרבה ארגונים מתוכננת להרבה שנים קדימה, הופכת פעמים רבות ללא רלוונטית. על מנת שתהיה רלוונטית, חייבות להיות לאסטרטגייה "תת אסטרטגיות" לטווח הקצר (ואולי תבחרו לקרוא להם יעדים), שיתאימו לשינויים התכופים המתרחשים כיום.
הובא כדוגמא המותג מקדונלדס, שעד לפני זמן לא רב (שנה – שנתיים מקסימום) האסטרטגיה שלהם שמה את ההמהבורגר במרכז, והיה נראה, שכמו שההמבורגר בתל אביב וברלין מטוגן באותה טמפ', כך הוא גם ישאר במרכז העניינים. ותראו איזה פלא, בשנה האחרונה, מקדונלדס שינתה פניה ופרסומיה, ואולי בעצם את האסטרטגיה שלה. ההמבורגר הוסט הצידה ומה שקיבל את הפוקוס הוא ה… סלט והערך הקלורי. מקדונלדס היטיבה לזהות את המגמה הירוקה/בריאה והתאימה את עצמה אל התקופה. והמסקנה היא שכשיודעים להתנהג "Chane is good" (תחשבו מה היה קורא אילו מקדונלדס היתה נשארת עם אסטרטגיה מבוססת ג'אנק..).
תפניות אסטרטגיות הפכו להכרחיות. היעדים משתנים תכופות, וכמו GPS מוצלח, גם ארגונים מוצלחים צריכים כל הזמן לחשב מחדש את היעדים שלהם.
הסיבות לצורך בשינוי תמידי
1. הטכנולוגיה משתנה כל הזמן. אמזון ששינעה ספרים בכל העולם (זה היה ה-Core שלה), היטיבה לחוש את השינוי ולהשיק את ה- Kindle– שכיום מהווה יותר מ—1/3 ממכירותיה. ובדיוק כשאמזון ביקשו להישען אחורה ולנוח על זרי הדפנה, באה החברה Apple והשיקה את האייפד. אי ודאות בתנאי קבלת החלטות. בתחום המיחשוב – "מיחשוב הענן".
2. הכלכלה הגלובלית גורמת לאי יציבות. הובא כדוגמא לבייב שהחלטות הנדל"ן שלו ברוסיה הביאו למשבר.
3. המדיניות הגלובלית גורמת לשינויי תקינה. סביבה של חוקים ותקנות משתנה, למשל בתחום חשבונאות.
4. התנהגות הצרכנים משתנה. הצרכנים כל הזמן מוצפים בחידושים שמגיעים אליהם וניתן להגיד שמה שפאסה היום היה החידוש של אתמול.
5. החדשנות הפכה לדרך מרכזית להתחרות ולשמור על רלוונטיות. ואולם לחדשנות יש גם צד אפל – קיבולת השוק אינה בלתי מוגבלת ומוצרים ומותגים רבים מוצאים עצמם מחוץ לשוק. על פי חברת Nielsen, תוחלת החיים של מוצרים, גם המוצלחים שבהם, לא עולה על 5 שנים (זוכרים שלא יכלנו ללכת ברחוב בלי לראות כפכפי Crocs?). ואם זאת המציאות העסקית, אז מכאן שאסטרטגייה לטווח ארוך פשוט הופכת ללא רלוונטית. מה שרלוונטי כיום, הוא להצליח… ואז להצליח עוד פעם. הצלחה לטווח ארוך היא תוצאה של שרשרת הצלחות לטווח הקצר (וכאן הובאה כדוגמא, כמובן, חברת אפל).
6. התחלופה התכופה בצמרת הניהולית.
7. המיזוגים בין חברות (אם מי שמתחרה איתך היום – הופך להיות הבעלים או השותפים שלך, אז ברור שאסטרטגייה שלך לא יכולה להישאר כמו שהיא).
8. הלחץ מהמשקיעים – מה עוד אנחנו יכולים לעשות.
9. המתחרים שגם משחקים במשחק, וזה משפיע עלינו.
10. שינוי תכוף של האופנה הניהולית. אם פעם היה באופנה הCall Center, היום הופך להיות יותר ויותר פופולארי העבודה מהבית.
אז מה זה אומר?
1. ראשית, לא צריך להיבהל. כשיודעים איך להתנהל – שינוי הוא דבר טוב.
2. מעמדו של הטווח הקצר השתנה. פעם מי שתכנן רק לטווח הקצר נחשב לאופואטוניסט ואילו אנשי האסטרטגיה לטווח הארוך נחשבו לאנשים הרציניים. כיום, זה מחייב לדעת איך להתמודד, להתעסק ולייחד את הטווח הקצר.
3. הטווח הארוך הופך להיות לא רלוונטי. ולכן אסטרטגיה כיום לא מזוהה כבר עם הטווח הארוך. ניתן להתוות אסטרטגייה רק לטווח הנראה.
ולכן, המסקנה היא כי כיום צריכים חשיבה אסטרטגית לטווח הקצר. אם רוצים עסק לטווח ארוך – צריכים לחשוב ארוך וקצר בו זמנית.
ארץ נהדרת– תוכנית ומותג ארוכי טווח ואולם, בכל עונה יש טאלנטים חדשים (שני כהן) ודמויות חדשות (קוקו, המקפלות, שאולי…).
קוקה קולה – מחזיקה במותג החזק לטווח הארוך ובדרך משחררת מותגרים קצרי טווח (zero, חסר קפאין, עם קפאין, עם לימון…).
אז איך עושים את זה נכון?
1. הארגון חייב לאמץ גמישות אסטרטגית והיא צריכה להיות "על השולחן" על מנת שיהיה מוכן לרגע המתאים לשינוי.ארץ נהדרת
2. הגמישות צריכה לבוא לידי ביטוי גם במבנה הארגון שצריך להיות מודולרי וקל לשינוי מאוד. לפי ד"ר דן הרמן, הגיוס הבא לא יהיה לתפקיד ספציפי, אלא לקשת תפקידים. העובד יגוייס לארגון ולאו דווקא לתפקיד ספציפי.
3. יש צורך כמובן ביצירתיות.
3. אימוץ גישה פרואקטיביות בעניין הגמישות והשינוי. אם פעם היו באופנה המורשת וההרגלים ("ככה עושים אצלנו כבר 150 שנה…") כיום המגמה היא היערכות לעתיד – לאן אנחנו הולכים".
4. יש להתמקד בהזדמנויות ולא רק במטרות. מה זאת הזדמנות? משהו שקורה בשוק שאנחנו יכולים להפעיל חשיבה יצירתית ולעשות איתו משהו כדי להשיג הזדמנות. הובאה כדוגמא הבובה לריסוק מיידוף.
5. אם אתם מעוניינים בנאמנות למוצר, כדי שתאמצו כלב… מבחינת הצרכנים, כדאי שהפוקוס יהיה יצירת התלהבות.
מס' מותגים קצרי טווח שהוזכרו: תוכניות ה-Unplugged, כל ההיפ סביב דה וינצ'י, בובות הוובקינס, תורות ניהול הצצות חדשות לבקרים, מקצועות אופנתיים (אימון, רפואה סינית) והחברות עם אסטרטגיית אקזיט.
והדוגמא האחרונה היא כמובן של ברק אובמה שהוא מאסטר ביצירת התלהבות. לעומת הילרי קלינטון שניסתה לשכנע את קהל המצביעים בתוכניותיה הרציניות לנשיאות, אובמה פשוט "הדליק" את הקהל.
אז איך אתם מנהלים את החברה/עסק שלכם? האם אתם גמישים מספיק כדי להתאים עצמכם למגמות החדשות? ומה דעתכם על האסטרטגייה החדשה (לטווח הקצר)? אשמח לשמוע (לקרוא) תגובות.
Idan Bchor
יוני 28, 2010
נילי שלום,
תודה על הסקירה הרהוטה והמפורטת (כדרכך, יש לציין…), שמאפשרת לנו לפגוש את התכנים למרות שלא היינו בכנס…
לנושא "אסטרטגיה קצרת מועד" –
אין ספק כי הדינמיות בשוק מחייבת התאמה של המודלים הארגוניים והעסקיים, ובכלל זה קיצור זמני תגובה, ומיומנות בביצוע "שינויי כיוון" וניצול הזדמנויות.
עם זאת, יש כאן עירבוב, שלא לומר בלבול מסוים, בין "אסטרטגיה עסקית" לבין "אסטרטגיית ניהול מותגים" ו"אסטרטגיה תקשורתית / שיווקית".
וכמובן – ניתן לחזור לדיון האינסופי בהבחנה בין "אסטרטגיה" ל- "טקטיקה".
משפט אחד על Aplle – שמככבת בדוגמאות רבות בשנים האחרונות – מי שמכיר את קו המוצרים שלה מאז היווסדה לפני כ- 30 שנים ועד היום יכול לזהות מספר נקודות משותפות לכולם (רמזים: Customer Experience, Interface-Based Design). אפל היא דוגמה לחברה חדשנית ודינמית עם יסודות אסטרטגיים ברורים ומוצקים. כלומר, דווקא הבסיס המוצק הוא זה שמאפשר חדשנות ודינמיות…
ויש שיטענו (ואני בינהם) שאסטרטגיה "ברורה וחזקה" היא הבסיס לניהול מוצלח של מהלכים מהירים, התאמה לשוק וניצול הזדמנויות.
וכמובן – כדאי להבחין בין תחומי פעילות בהם נדרשות תשתיות כבדות (מפעלים, מערכי ייצור גדולים, וכדומה) וזמני פיתוח ארוכים יחסית, לבין תחומים בהם ניתן לבצע שינויים מהירים בכל רמות הארגון.
מנסיוני, נראה כי יועצים המגיעים מעולמות השיווק והפרסום, וללא רקע בעולם "הארגוני" ובעולמות הייצור והפיתוח "הקלאסיים", מתמקדים בחלק התקשורתי (שאכן מאפשר הצגה "מדליקה" של מגמות ותהליכים) אך מתקשים לסייע בהובלת מהלכים "כבדים" ומורכבים יותר.
שורה תחתונה: כנראה שגם כאן הפתרון האופטימלי הוא "גם וגם", קריא חיבור בין אסטרטגיה ארגונית ועסקית לטווח של מספר שנים קדימה (בהתאם לתחום העיסוק של החברה) לבין "אסטרטגיה קצרת מועד".
שוב תודה על שהבאת את הדיון הזה לכאן.
nililandau
יוני 28, 2010
הי עידן,
תודה על התגובה המפורטת. מסכימה איתך בהחלט שיש ערבוב מושגים, ויכול להיות שיש משהו בדבריך שזה מה שקורה כשתחום השיווק מגיע לתחום הניהול… ובכל זאת, אני חושבת שדן הרמן רצה להצביע על מגמה שרומזת איך ארגונים צריכים לפעול, לחשוב, לפתח, ומה כדאי שיהיה בארסנל שלהם..
מן הסתם, מוצרים בתחום המדיה, יותר משתנים ממוצרים של התעשייה המסורתית, תרופות ועוד, אבל אולי גם התעשיות הכבדות יכולות לקחת קצת מהמיקרו הזה אל המקרו שלהן..
ושוב תודה לך על התגובה לתגובה, צפויים עוד מס' פוסטים בימים הקרובים.
קלאודיה
יולי 5, 2010
עידן שלום,
אומנם קצת באיחור, אך לדעתי אתה צודק במה שאתה אומר,
בתור אחת שגדלה על ברכי השיווק/מנהל עסקים ולמדה גם יעוץ ארגוני,
כמו כן לאור הנסיון הלפעמים מר לראות אסטרטגיה שיווקית לא מצליחה בשל ביצוע
כושל בשטח, אני מאמינה בחיבור בין 2 הדיציפלינות:
הגמישות להגיב לסביבה משתנה חשובה מאוד על כן יש צורך להשטיח את
ההירכיה בארגון, להיות יותר שקופים ולהקשיב לכל אותם תפקידים המשיקים עם
העולם החיצוני: לקוחות, ספקים וכמובן מתחרים.
אני מאמינה בעמוד שדרה חזק של הארגון, חזון ואסטרטגייה, מנהיגות מובילה, אך
משתפת על מנת לשמור על סביבת עבודה בטוחה ויציבה, אשר יכולה להתמודד
עם העולם בחוץ ביתר יעילות.
Marion Burgheimer
יוני 28, 2010
שלום נילי ותודה על הסנונית הראשונה מבין הכתבות שתעלי ויסקרו את הכנס שהיית בו.
עולה שאלה מעניינת שדנה בקשר שבין תכנון לטווח ארוך, השפעת מסורות חשיבה ותכנון, לבין המיידיות שהתקופה של היום דורשת בתגובות.
מסקרן כיצד תרבויות שמתייחסות לפעילות עבר והווה רבות בעבודתן (צרפת, חלק מתרבויות המזרח הרחוק ועוד), מתמודדות עם אתגר זה.
לגבי צרפת, אני יודעת שהם נוקטים בצעדים כגון:
א. הקמת אשכולות ידע במיוחד בתעשיית הסטארט-אפ, של מקומות שנתמכים גם ע"י הממשל, וגם יושבים יחד. זהו מעיין פארק תעשייתי, אבל שיש בו חשיבות לקשר בצורות מסויימות בין החברות.
ב. התעניינות במדינות כמו ישראל, שמוגדרת מבחינתם בחדשנות התעשייתית שיש כאן. כלומר החשפות ולימוד מאחרים. שזה דווקא דורש העמקה כדי גם ללמוד, גם להסתקרן, וגם ליצור benchmark מותאם מקום, וזה בסופו של דבר כן דורש זמן.
נקודה אחרת שמעניינת היא מה שכתבת לגבי העסקת עובד. האם באמת יהיה בישראל מעבר לבדיקת כישורים ומיומנויות רחבות אצל אדם בעת העסקתו , או שימשיך המיקוד המקצועי והידע, לפחות בשלבי ההעסקה הראשוניים.
בבלגיה, כל החברים שלי, למדו מקצועות לא טכנולוגיים או כלכליים או שיווקים, אבל כולם מועסקים בתחומים הללו, חלקם קיבלו הכשרה מטעם העבודה, ואחרים פשוט על בסיס הידע שלהם במקצועות הומנים (תארים מתקדמים) התקבלו לעבודות אלו שדורשות את המקצועיות של איש שיווק או איש כלכלה, תלוי בחבר/ה ותפקידו.
מסקרן אם לדעת ד"ר הרמן זה יכול לקרות בישראל? זה בטוח יקדם את כמות הסטודנטים במדעי הרוח, החברה והאומנות.
מה דעתך?
nililandau
יוני 28, 2010
הי מריון,
שמחה לשתף, כמו שאמרתי לך, ההרצאות מאוד משיקות גם לתחום שלך ואשמח לתגובותיך.
לגבי תחום הגיוס, כבר היה המנכ"ל (סלקום?) שאמר שמנהל טוב הוא כזה עם רקע כללי (אני משבשת בטוח את הציטוט, אבל זאת היתה רוח הדברים, שלימודים כללים הרבה יותר תורמים).
אני חושבת שיכל להיות מאוד מרענן אם חברות לא היו "מגבילות" את העובדים שלהם לתחום אחד. זה היה יכול לתרום להישארות עובדים בארגון לתקופות ארוכות. שהרי, זה ידוע שאחת מהסיבות לחוסר מוטיווציה הוא העניין והריגוש ולאו דווקא השכר והתנאים.
ואי, זה היה יכול להיות מאוד מרענן אם התואר BA הכללי שלי היה נחשב כמרשים בקורות חיים 🙂
ולגבי ד"ר הרמן, אני אזמין אותו להצטרף לדיון, נראה אם יהיה לו מה לומר (מנחשת שכן L:-=))
קלאודיה
יולי 5, 2010
לדעתי,
יש כאן WISHFULL THINKING , במציאות של ימינו לצערי אין מקום לשונה או "ללא
מתאים לתבניות". בשביל זה יש צורך לצאת לעצמאות או לבנות על קשרים
בנאישיים, אשר יעזרו להגיע לאותם מקומות רצויים.
בראיון עבודה אחרון, שהייתי לאחרונה לא מספיק שהבסבירו לי שהחליטו לעשות
רה-ארגון שמתבטא ע"י זה שלקחו תפקיד של מנהל מותג וחילקו אותו לתתי
תפקידים, כאשר לוקחים לכל תת תפקיד בנאדם שיעשה רק את הדבר הספציפי
ולא יותר.לצערי, בגלל נסיון "יתר" בכל התפקידים, עדיין ממתינה לתשובה.
השוק הוא מאוד גדול, כל עוד יש יותר בקוש מהיצע, המשולבים בחשיבה מקובעת,
זה מה יש.
מצטערת על הפוסט המדכא, מבטיחה להיות אולי פחות "מציאותית" בהמשך.
המשך ום נפלא לכולם,
קלאודיה
יובל קדן
יוני 28, 2010
נדמה לי, שדווקא הצורך בפיתוח אסטרטגיות שיווקיות / אסטרטגיות לטווח הקצר, מחייב אסטרטגיה של פיתוח ארגוני לטווח הארוך, על מנת ליצור ארגון גמיש, יצירתי וורסטילי.
לגבי דבריה של מריון – גם לי יש הרגשה שארגונים בארץ יוצאים נפסדים מתוך "ההיצמדות" לטייטלים. מספיק אולי להיזכר בתרומה שסטיב ג'ובס מיחס ללימודי הקליגרפיה שלו, לעיצוב מערכות ההפעלה של המקינטושים הראשונים.
nililandau
יוני 28, 2010
הי יובל,
בהחלט מסכימה עם קביעתך ואולם מה שנאמר בהרצאה הוא שהאסטרטגיה או האני מאמין של הארגון, חייב לקחת בחשבון, ואולי אף לשים על השולחן את התכנות השינויים וההתמודדות של הארגון איתם, ככה ניתן לעשות את זה יותר טוב, ככה change is good.
לגבי הגיוס ה"כללי" גם אני שותפה להרגשה שלך, אשמח כמובן אם גם אנשי המקצוע מתחום הגיוס ישתתפו בדיון זה ויתרמו מניסיונם ומקצועם…. (ואפרופו סטיב ג'ובס, לא חסרים מנכלים מוחמצים שפוספו בגלל שלא התאימו ל"תבנית").
להשתמע